12 oktober 2009

Nytt försök..

Nu har jag lagt in ännu ett lärobjekt i övningsaktiviteten. Själva innehållet är ungefär detsamma som förut men nu har jag testat lite nya funktioner som finns i programmet CamStudio!

Resultatet blev faktiskt lite bättre denna gång!

Lifestreaming

Häromdagen läste jag ett gammalt blogginlägg om ett för mig nytt begrepp - lifestreaming. Lifestreaming handlar helt enkelt om att samla ihop sina "digitala fotspår" på ett enkelt sätt. Det är alltså meningen att dina inlägg på facebook, dina blogginlägg, dina "twittrar", dina Flickr-bilder etc ska samlas ihop på ett ställe så att det ska bli enkelt att följa vad som händer i ditt liv; en slags meta-web 2.0-tjänst med andra ord....

Jag vet inte vad jag tycker om fenomenet - är tjänsten ett sätt att göra webblivet enklare för dig och dina vänner eller är det början till ett "storebror ser dig"-samhälle?

Om man som jag "forskar" vidare om lifestreaming och läser artikeln om Lifestreaming på Wikipedia så finns det tankar om att man i framtiden ska samla alla digitala dokument om sig själv - från det elektroniska födselbeviset till obduktionsprotokollet..och då tycker jag att det börjar kännas lite väl konstigt...


11 oktober 2009

Lärobjekt

Nu har jag provat att göra en liten film som lärobjekt! Filmen finns i Bilda men här är en kopia... Filmen blev väl halvbra...lita halvsuddig men syns bra i på helskärm! Kanske är det mitt gratisprogram CamStudio som ställer till problem!

Från web 1.0 till web 2.0

Hur stimulerar man lärare att övergå från att använda web 1.0-verktyg i lärplattformarna till att börja utbyttja web 2.0-verktyg?

Jag själv, som en är flitig web 2.0-användare, måste (som jag skrivit tidigare) erkänna att jag mest tänk web 1.0 då det gäller användning i skolan. Tyvärr så skräms nog många lärare (däribland jag) av alla förmodade risker kring web 2.0-användning i skolan; web 2.0-verktyg (t ex chat) leder till distraktion, olämpligt material skapas och sprids enklare, brist på kontroll etc etc.

För att lösa detta problem tror jag att man måste våga prova -fungerar det inte så är det ju bara att sluta använda dessa funktioner eller modifiera användningssättet. Att våga prova är dock kanske lättare sagt än gjort. För att lyckas inom detta område måste skolorna i Sverige satsa på fortbildning i ämnet där man "tvingas" att prova dessa tjänster - annars är det nog lätt att man som lärare framför allt tänker på allt besvär och alla risker istället för att prova och se alla möjligheter som öppnar sig!

27 september 2009

Chatt inför prov!

Nu har jag provat att chatta med mina elever inför ett litet prov (vilket jag skrev om i bloggen tidigare)!

Allt gick över förväntan! Inga tekniska problem dök upp och eleverna verkade verkligen uppskatta möjligheten! Flera av dem uttryckte spontant att de skulle vilja ha denna möjlighet inför varje prov - så det kändes som allt var toppen!

Innan jag började "chattsessionen" var jag lite rädd för att det skulle bli rörigt i och med att det var så många aktiva i diskussionsfönstret men det var faktiskt inga större problem! Flera hade exempelvis liknande frågor så flera blev alltså hjälpta av samma svar och eleverna svarade också på varandras frågor (vilket jag inte tänkt på från början - men det var ju en jättebonus!!!).

Det var verkligen inte sista gången jag gjorde det här! Chatten skedde förresten via vanliga MSN messenger där eleverna "addat" mig!

26 september 2009

Google Trends

Google Trends är en tjänst från Google labs. Tjänsten är en statistisk tjänst som tillhandahåller trender då det gäller sökord.

Tjänsten intressant eftersom man ser hur en visst sökords popularitet har minskat och/eller ökat under åren (från 2004 och framåt). Statistiken visas med hjälp av diagram och ibland är även viktiga händelser som förorsakat "toppar" för ett sökord angivna.

Diagrammen kan säkerligen bli intressanta diskussionsunderlag!

Lärplattform i "på-plats-utbildning"?

Att lärplattformar känns värdefulla då det gäller distansutbildningar råder det (kanske) ingen tvekan om men hur skulle de kunna användas/ används i samband med på-plats-utbildningar.

Själv arbetar jag på en gymnasieskola som snart är i begrepp att starta en lärplattform. Då jag hörde om detta så började jag genast tänka i Web 1.0-banor ochtänkte ärligt talat mest på att det skulle bli så enkelt att lägga ut dokument, anslag, presentationer mm då man har tillgång till en lärplattform. Det enda Webb 2.0-aktiga jag kunde komma på var att det kan vara bra att se t ex vilka som läst ett anslag samt att enkelt se vilka som lämnat in skriftliga arbeten mm, Detta beror nog troligen på att då jag förut kommit i kontakt med webbstödda kurser så har det mesta handlat om just detta.

Nu, när jag läst om och provat olika lärplattformar så inser jag att möjligheterna som finns är så pass mycket större och intressantare; enklare test/prov, kommunikation runt projektarbeten, utvärderingar, chatt (gillar PIM med möjlighet till både direkt-chatt och andra e-postliknande meddelanden), diskussionsforum, inlämning av uppgifter mm mm.

Helt klart så öppnar lärplattformen för nya sätt att plugga, vilket denna film visar!

Bilda

Nu har jag provat att publicera egna lärobjekt med Bilda-verktyget! Det blev en "vanlig sida", en enkät och ett litet test. Jag startade också en diskussionsgrupp och en projektgrupp.

Själva upplägget med verktyg mm var väldigt logiskt och jag kände aldrig att jag var direkt osäker på hur jag skulle göra. Däremot "hängde sig" Internet Explorer med jämna mellanrum men efter att jag upptäckt att det bara var att sitta lugnt och vänta på att det kom igång igen så gick det hela smärtfritt.

Webb 3.0

Vad kommer efter webb 2.0? Ja, ingen vet med säkerhet hur framtidens webb kommer att se ut men de flesta menar att Webb 3.0 kommer att innebära att det blir enklare att finna det man söker efter på webben i och med att hårdvara och mjukvara blir "smartare" då det gäller att strukturera och koppla ihop information som finns på internet. Kortfattat kan man alltå säga att webb 3.0 förmodligen kommer att innebära nya och kraftigt förbättrade söktjänster!
Redan idag kan man hitta förstadier till dessa smarta söktjänster. Här är ett par exempel som fortfarande befinner sig i ett mycket tidigt utvecklingsstadium:

Google Squared
Denna sökmotor strukturerar ditt sökresultat och gör det enklare att jämföra olika webbsidor mm.

Wolfram Alpha
I Wolfram Alpha får man inte en massa länkar som svar på sin sökning utan istället får man ett snyggt sammanställt svar. Skriver du "Sweden" får du t ex en uppställning över viktig fakta om Sverige. Tjänster är som sagt under uppbyggnad; så det dröjer nog innan man kan ställa svårare frågor!

23 september 2009

Chatta med elever inför prov...

På söndag ska jag för första gången prova att chatta med elever inför ett litet prov. I vanliga fall är det alltid några elever som mailar sista-sekunden-frågor till mig men nu tänkte jag försöka mig på att chatta med eleverna med MSN messenger istället! Chattningen kan alltså ses som en liten frågestund.

Min idé är att även de som inte själva har några frågor ska kunna ta del av frågor och svar som ställs genom att bara "studera" chatten. Att använda chatt istället för t ex ett webbformum ger en mer direkt kommunikation - men kanske kan det bli rörigt?

Jag får väl se hur försöket avlöper... Eleverna tyckte i alla fall att det verkar som en bra idé!

21 september 2009

Wikipedia - på väg bort från digital maoism?

Häromveckan skrev jag om Wikipedia i bloggen. I dag sökte jag på Google (sökord Wikipedia + kritik) för att se vad media tycker om Wikipedia och framför allt vad kritikerna säger. Några axplock:

Enligt Computer Sweden så har någon med en IP-adress som spårats till elektronikjätten ONOFF "friserat" artikeln om ONOFF som finns på Wikipedia. Enligt samma källa så har även Wikipedias grundare, Jimmy Wales redigerat artikeln om sig själv för att "tona ned medgrundarnas betydelse"

Sveriges radio skriver att den spanskspråkiga versionen av Wikipedia nyligen har fått kritik eftersom det enligt vissa personer förekommer censur samt snedvriden "fakta" på denna wikipediaversion. ¨

Att det råder delade meningar angående tillförlitligheten hos information från Wikipedia kan man läsa i denna artikel från Computer Sweden/IDG där bland annat användningen av Wikipedia i universitetsvärlden diskuteras!

Det finns också tecken på att självaste Wikipedia foundation, "ägaren" av Wikipedia har börjat tvivla på värdet hos Wikipedias information:

Enligt sajten Realtid så är Wikipedia på väg att börja "rensa upp i sitt uppslagsverk" genom att betygssätta ord i artiklar etc med hjälp av färgkoder. Betygssättningen ska bygga på saker som t ex hur trovärdig den som redigerat artikeln är samt hur ofta ordet ändrats.

Dagens Nyheter uppger vidare att den engelskspråkiga versionen av Wikipedia ska införa ett redaktörsfilter vilket innebär att vem som helst ska kunna redigera en artikel - men den kommer att granskas av en redaktör innan den läggs ut. Redaktörsgruppen kommer att bestå av särskilt "pålitliga" wikipedianer. Orsaken till detta är att det allt för ofta förekommer felaktig information. Detta förfarande kommer till att börja med endast gälla artiklar om nu levande personer.

Kanske är vi på väg bort från det interaktiva i Wikipedia och den "digitala maoism" som Computer Sweden/IDG skriver om!

16 september 2009

Om du tycker att det är jobbigt att skriva Twitters mikroblogg (max 140 tecken) så kanske Flutter är något för dig!



Idag är det ett skämt...men vem vet om 10 år...eller inte..

Twitter-twitter

Nu har jag provat Twitter! Min Twitter-sida hittar du här. Twitter var bland de mer lättanvända Web 2.0 sajter jag provat. Det gick lätt att skaffa ett konto och jag förstod snabbt de grundläggande funktionerna men jag måste erkänna att jag inte riktigt fattar vem som sitter och följer Twitter-inlägg...

Jag är sedan något år medlem på Facebook men någon flitig användare är jag inte. Facebook känns lite rörig och många funktioner orkar jag inte ens försöka förstå vad de går ut på men det är kul att återuppta någon slags kontakt med gamla bekanta.

Någon direkt användning för Twitter eller Facebook i skolan ser jag inte. Möjligtvis skulle man kanske kunna skapa någon slags grupp för eleverna som går en viss kurs men då är kanske en Google-grupp mer skolanpassad.

De största riskerna som jag ser med sociala nätverk som Twitter och Facebook är att risken för stress ökar - stress över att inte ha tillräckligt många "vänner"/followers, stress över att alltid visa vad man gör, vad man känner etc... Dessutom ökar risken att konflikter skapas eller eskalerar då diskussioner förs på nätet istället för öga mot öga. Jag tror att det är svårt att göra något åt detta - här har skolan en roll att föra en dialog med eleverna om just riskerna med sociala nätverk.

Vem ska nu vara Carola?

Jag funderar nu på vad mitt poddradiorpogram ska handla om... Kanske blir det något om min hund men jag vill hellre göra något som kan vara användbart för mina elever. Förut har jag spelat in några saker åt synskadade elever - men då har det ju handlat om inläsning av t ex prov mm så då har jag ju inte själv planerat vad "programmet" ska innehålla...

Då jag tänker på egeninspelad poddradio så känns det på ett sätt som om jag flyttas tillbaks till min barndom då jag och min storasyster spelade in radioprogram med hjälp av vår bandspelare. Det blev intervjuer med "Carola", "Victoria Principal" med flera - syrran spelade naturligtvis alla roliga karaktärer medan jag fick vara den eviga programledaren... Då allt var klart spelade vi glatt upp resultatet för alla som ville höra på (mest kompisar och mamma och pappa) - idag kan man plötsligt nå ut till hela världen om man vill!

14 september 2009

Vad tycker jag nu om Flickr?

Tidigare har jag framför allt lagt upp bilder på mina egna hemsidor även om jag också använt andra sajter där man kan lägga ut bilder (t ex Facebook, Windows Live etc). Tyvärr så tycker jag att sajter som Flickr lätt blir lite röriga på grund av att huvudfunktionen, vilken i Flickr:s fall är att dela med sig av foton, har utvidgas så pass mycket att de inte blir lika enkelt att lägga ut (och söka) foton längre.
Efter lite letande i menyer etc så var det dock rätt så enkelt att utföra de uppgifter jag fått, men sajen är nog relativt svåranvänd för någon som är ovan med datorer och internet.
Jag är själv lite tveksam till att använda Flickr i mitt yrke som lärare. Orsaken till detta är att:
  • Flickr innehåller alla typer av bilder - även sådana som jag tycker är totalt olämpliga att använda i skolsammanhang.
  • Jag skulle ev kunna använda Flick till att söka efter bilder jag kan använda för presentationer etc men det finns ju lämpligare sajter är Flickr för detta!
  • På Flickr, precis som på andra liknande sajter, handlar det bland annat om att skaffa sig en massa vänner. Om jag som lärare uppmanar mina elever att skaffa ett konto och använda Flickr eller liknande sajter så kan ju detta bidra till en stress att eleverna måste ha många "vänner" för att få en hög status (precis som Facebook mfl).
Jag kanske ändrar mig då jag är mer insatt i vad sidan handlar om men detta är mina spontana tankar!

Bokmärkestjänsten Delicious

Nu har jag skaffat en egen sida på Delicious och blivit vän med Stefan.

Själva tanken med Delicious är mycket smart -man behöver inte på egen hand leta efter bra länkar inom t ex ett ämnesområde och länkarna finns med en överallt vilken dator man än sitter vid. Tyvärr så tror jag att det lätt helt enkelt blir för många länkar med samma "tag" vilket leder till att man får samma problem som då man söker på t ex Google; man får sortera en hel del innan man hittar rätt.

Däremot så tror jag att tjänsten kan vara bra om man t ex vill dela länkar med en speciell person/ grupp personer, t ex en klass, dvs man prenumererar på en viss persons länkar och inte alla länkar med en viss etikett. Då skulle t ex eleverna kunna få lämpliga länkar av mig på ett smidigt sätt (och de skulle naturligtvis också kunna sprida bra länkar till mig och/ eller sina klasskamrater) och de skulle komma åt dessa länkar överallt!

Kurs på Facebook?

Hittills har jag mest uttalat mig om sådant som jag tror att eleverna tycker. Idag frågade jag en klass lite spontant och ovetenskapligt vad de skulle tycka om kursen de går (Naturkunskap A) skulle gå digitalt som en grupp eller likande på Facebook.
Som vanligt var några positiva medan andra var negativa.

De elever som var positiva till Facebook-idén lyfte fram saker som att "man slipper ju gå till skolan" samt att "man kan göra uppgifter och sån't när man vill eftersom det alltid är tillgängligt".

De elever som var negativa till idén uttryckte att det "...är lätt att göra annat än det man ska göra", de var med andra ord rädda att bli distraherade av annat på internet. Vissa tänkte dessutom på att det lätt kan dyka upp tekniska svårigheter (t ex att internetuppkopplingen slutar fungera, virus etc) samt att det kan förekomma en del oseriösa saker på t ex Facebook.

Samtliga elever tyckte dock att det skulle vara bra om läraren fanns tillgänling någon timme på t ex Facebook, MSN messenger eller någon annan chatt-tjänst inför prov etc.

13 september 2009

Wiki

Nu har jag redigerat en sida i Wikipedia. Sidan jag redigerat handlar om byn Kuxbo som jag har en del kännedom om. Länken till sidan finns här.

Eftersom Kuxbo kanske inte den "hetaste" sidan på Wikipedia så är det kanske inte så troligt att någon ändrar sidan inom någon vecka - men man vet ju aldrig!

Det som är roligt med Wikipedia och andra liknande tjänster är att alla kan vara med att skapa innehållet. Själva uppbyggnaden med referenser och korsreferenser gör en också nyfiken att gå vidare och fördjupa sig i olika ämnen - man surfar helt enkelt gärna vidare när man ser alla blå länkar i en text. Man kan t o m göra det hela till ett spel "The Wikipedia Game"



Man måste dock hela tiden vara väl medveten om att informationen man hittar kan vara skapad av vem som helst, och i sådana här sammanhang är det A och O att kritiskt granska allt man läser (vilket man i och för sig alltid ska göra). Jag kan tänka mig att artiklar om kontroversiella ämnen lätt kan förvandlas till ett debattforum där användare av olika åsikt ändrar (och ändrar tillbaks) artikelns innehåll.

YouTube

Nu har jag provat att publicera ett videoklipp på YouTube. Det fick blir en liten film om en igelkott som jag filmade i Luleå i somras! Att jag valde detta klipp beror nog på att jag inte är exhibisionistisk nog att lägga upp en film som föreställer mig själv!




Som jag skrivit tidigare i bloggen så använder jag ofta klipp från YouTube i min undervisning. Efter att ha lagt upp en egen kanal så fungerar jag nu på att samla klipp i en egen kanal så att eleverna snabbt får en samling användbara filmsnuttar samlat på ett ställe.

Jag gillar med andra ord YouTube och använder den ofta i min undervisning men det gäller, precis som vid all internetanvändning, att söka reda på godbitarna. Det finns mycket skräp och det där med upphovsrätt känns ibland lite väl osäkert.

Språket är enligt mig en stor nackdel med YouTube där de flesta filmklippen är på engelska. Jag har många elever som endast läst engelska i några få år och då kan de missa en stor del av innehållet om inte filmen är mycket illustrativ på något annat sätt.

YouTube är hur som helst en mycket lättanvänd sida - vare sig man ska skapa en egen kanal eller bara titta på klipp!

Mer om bildtjänster...

I gårdagens blogg så var jag tveksam då det gäller nyttan av att använda bildtjänster i undervisningen.

Idag blev jag (ironiskt nog) inbjuden till ett "Picasa web album" där bilder från ett skolutbyte mellan Goethe Gymnasium i Reichenbach (Tyskland) och min skola var utlagda. Detta är naturligtvis ett bra användningsområde för bildtjänster -nämligen att dela webbalbum med internationella kontakter!

12 september 2009

Att posta bilder från Flickr....


It's my toy!
Originally uploaded by jambo13


Här testar jag att föra över en bild från Flickr till min blogg!

Här är min egen Flickr-sida ...men jag får se till att skaffa fler vänner =0)

Test av Google docs!

Hej!

Jag testar nu att använda Google docs! Jag har provat det förut och gillar helt klart själva tanken på att de program jag behöver för att skriva, göra presentationer mm inte behöver finnas i min dator utan att det finns på webben istället!

De flesta grundläggande funktioner som finns i Word, Open Office etc verkar finnas även om vissa funktioner som jag använder relativt ofta (t exx koppla dokument) verkar problematiskt!

Här kommer t ex en bild på hunden Sigma i full fart mot mål! Länkar och annat verkar också fungeraHär testar jag funktionen Infoga kommentar -Åsa Lönn 2009-09-12 21.19 !


Nu provar jag att publicera det här!

Här kommer också länken till det här dokumentet

Varför blogga?

De senaste dagarna har jag funderat på varför man egentligen ska blogga?

Själv har jag egentligen aldrig följt någon speciell blogg men de få bloggar jag ändå besökt med jämna mellanrum är MiljöBloggAktuellt; en blogg som tar upp en nyheter inom ämnesområdet miljö och hållbar utveckling. Där har jag bland annat ibland hittat intressanta saker att ta upp i kursen miljökunskap. Denna blogg drivs visserligen av en privatperson men det är inte privata sakar som tas upp i bloggen så jag slipper läsa om sura kassörskor, mostrar, kärleksproblem etc.

Den enda privata blogg som jag funnit intressant är en blogg som handlade om livet på Grönland...tyvärr är bloggen numera nedlagd. Det som jag gillade med denna blogg var att bloggaren mest skrev om hur livet som nybliven grönlänning såg ut. Bloggaren skrev också en hel del om Grönlands historia. Det intressanta med bloggen var att jag knappt kan något om Grönland - så det kändes helt enkelt allmänbildande för mig att läsa om den grönländska vardagen och Grönlands historia.

Varför ska man då blogga? Ja, för att jag personligen ska tycka att en blogg är läsvärd ska den ge mig aktuell information om något intressant ämnesområde eller kanske vara humoristiskt skriven på något sätt. Däremot vill jag inte läsa en massa saker om okända personers privatliv.

Det som hur som helst är intressant med bloggandet är att "vem som helst" kan skapa nyheter på ett sätt som förut de etablerade mediakanalerna (tv, radio, tidningar etc)hade ensamrätt till (vilket också framgick i filmen Blogs in plain english). Det verkar dock som att det har blivit en blogginflation - förut var det relativt få som bloggade vilket ledde till att de bloggar som fanns ofta uppmärksammades. Idag finns det så pass många bloggar att det är verkar vara relativt svårt, även för etablerade bloggare, att få en stor genomslagskraft med sitt budskap.

Vad kan då jag som lärare använda bloggandet till? Jag har funderat på att kanske starta en lektionsblogg för att elever som missat en lektion enkelt ska kunna se vad som har hänt under lektionen. Tyvärr så känner jag, i alla fall just nu, att det skulle ta lite för lång tid att sitta och skriva ned allt som hänt under en lektion....men det kanske är en dålig uräkt?

11 september 2009

RSS

Nu har jag lagt till gadget så att jag kan läsa RSS-feeds i bloggen!

RSS är ju ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer på de webbsidor man är intresserad av... Kanske skulle det vara ett bra sätt att t ex sprida ut information till elever? Man skulle också kunna använda RSS-läsare för att låta eleverna få lite passiv kunskap på samma sätt som man faktiskt kan få en inblick i vad som händer i världen bara genom att titta lite snabbt på tidningarnas löpsedlar?

Filmsnuttar håller lektionen igång

De senaste två åren har jag börjat visa filmsnuttar från YouTube under mina lektioner. Det finns förvånandsvärt många bra korta undervisningsfilmer där!!
Det jag gillar med YouTube är framför allt just att filmerna är korta så att filmerna blir en del av en övning, en genomgång etc och att lektionen inte bara blir en "se-på-film-lektion" (som ibland lätt blir långtråkig för eleverna som kanske inte är lika intresserade av filmen som man själv).
Ibland leder också ett YouTube-klipp till ett annat (via tipsen i slutet av klippen) och förvånandsvärt ofta är det eleverna som föreslår att vi ska titta på fler klipp om ämnet - kul!

I går visade jag ett par filmer om osmosbegreppet (biologi) vilket ledde vidare till fler filmklipp! Här är ett om osmos i köket som eleverna ville titta på!

07 september 2009

Bloggblogg

Jaha, nu ska jag försöka mig på att blogga igen! Jag har gjort ett halvhjärtat försök tidigare då jag skrev en blogg om min förra hunds liv och leverne (en blogg som så många andra bloggar egentligen bara intresserade de "närmast sörjande").Tyvärr så gjorde mitt bristande bloggintresse att den bloggen snabbt blev väldigt inaktuell - men nu ska det väl bli bättre!

Bloggen ska i alla fall handla om lärande i digitala miljöer!