Idag har jag varit in på Lunds universitets biblioteks läranderesurs om källkritik. Jag fastnade särskilt för avsnitten om yttre källkritik.
Yttre källkritik handlar om att bedöma om en källa är äkta eller inte, t ex om upphovsmannen är den person som den utger sig för att vara, om källan är rätt daterad eller om källan är manipulerad på något sätt.
Ibland är syftet med att manipulera källor att roa den som tar del av källan. Detta gäller kanske t ex den här manipulerade bilden, men det finns också exempel på källor som manipulerats av betydligt dunklare skäl. Det kan t ex handla om att någon vill sprida falsk propaganda, att någon vill försöka komma åt känsliga uppgifter eller att någon vill smutskasta en person eller en organisation/ företag.
Yttre källkritik har alltid varit nödvändig för att säkerställa en källas värde men i och med IKTs framväxt har behovet av yttre källkritik, enligt mig, ökat ytterligare eftersom teknikens framsteg har gjort det allt enklare att manipulera källor.
I dag kan man t ex manipulera bilder relativt enkelt med hjälp av billiga fotoredigeringsprogram; bilder som kan dyka upp på internet men också i tidskrifter och böcker. Exempel på manipulerade bilder hittar du exempelvis här eller här
Likaså är det idag mycket enkelt att dölja vem eller vilka som står bakom information som finns t ex på internet. Med relativt små medel och liten kunskap kan man t ex enkelt skapa en hemsida med en webadress som lätt förknippas med en person, ett företag, en organisation etc utan att alls stödjas av personen, företaget eller organisationen i fråga. Exempelvis kan man relativt enkelt hamna på denna falska (kommersiella) sida då man försöker nå Eskilstuna kommuns officiella hemsida.
Det är också lätt att t ex skapa e-postadresser, bloggar eller foruminlägg där den verkliga avsändaren döljs med hjälp av ett påhittat namn. Vem har t ex inte hört talas om phishing där någon genom att utge sig för att vara någon annan försöker lura till sig kreditkortsnummer eller annan känslig information.
Hur kan man nu hjälpa eleverna till att granska källor utifrån dessa aspekter? Kanske hjälper det om eleverna själva får testa att t ex lägga ut information på internet och får prova att manipulera bilder för att se hur enkelt det är för att på så sätt bli medvetna om riskerna?
31 augusti 2010
Nystart...
Efter ett långt uppehåll är jag nu aktiv i kursen igen! Det har hänt mycket till sist. Bland annat har skolan jag jobbar på bestämt sig för att satsa hårt på IKT de kommande åren genom att gå med i Innovativa skolprogrammet (ISP). En mer utförlig rapport kommer senare...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)